21:25 ч.: Над 200 000 са вече жертвите от COVID-19 

Жертвите от COVID-19 надминаха 200 000. Точната им бройка към 21:25 часа българско време е 201 664. Заразените стремглаво наближават 3 милиона и вече са - 2 893 093. Излекуваните в световен мащаб са 825 074. 

Безспорни водачи сред броя на заразените и жертвите са САЩ - съответно 945 833 и 53 266. На второ и трето място са Испания (223 759 заразени и 22 902 жертви) и Италия (195 351 заразени и 26 384 жертви).


19:59 ч.: В Беларус стотици хиляди участваха в безплатен общественополезен труд

В Беларус стотици хиляди държавни служители, сред които лекари и медицински сестри, взеха участие в днешния национален съботник, обявен с указ на правителството, въпреки безпокойството около рязко разрастване на коронавирусната инфекция в страната, предаде Асошиейтед прес.

Лукашенко и доброволци садят дървета. Снимка АП/БТА

Нареждане за доброволен и безплатен труд за обществена полза, включващ боядисване, садене на дръвчета и общо почистване, издаде президентът Александър Лукашенко, който отхвърли опасенията за вируса, макар Беларус да отчита повече случаи от съседна Украйна - страна с четири пъти по-голямо население. Лукашенко, бивш управител на колективно стопанство, е запазил много практики от съветската епоха през четвъртвековното си управление, включително деня на гражданския труд, известен като съботник от руската дума за събота, отбелязва агенцията.

"Съботникът е доброто, което взехме от съветския период, това е цялата идеология", каза Лукашенко, докато помагаше за засаждането на дървета в Южен Беларус.


19:51 ч.: Ветерани от антифашистката съпротива в Италия от ВСВ празнуват от дома

Ветерани от антифашистката съпротива в Италия по време на Втората световна война са участвали в улични шествия на всеки 25 април от 1945 г., за да отпразнуват края на нацистката окупация на страната.

97-годишният партизанин Карло Смураглиа отбелязва 75-ата годишнина от победата срещу фашистите с песента "Бела Чао". Снимка АП/БТА

Тази година обаче 75-годишнината няма как да се отбележи с публични прояви заради ограничителните мерки срещу новия коронавирус. Затова ветераните решиха да отбележат годишнината от домовете си, предаде Асошиейтед прес. Националната асоциация на италианските партизани прикани днес следобед в 15 ч. местно време всички да пеят песента "Бела чао", химна на комунистическата съпротива в Италия, която е играла важна роля в освобождаването на страната.


19:37 ч.: Броят на починалите от COVID-19 в болниците във Великобритания надхвърли 20 хиляди

Броят на починалите от COVID-19 в болниците във Великобритания надхвърли 20 хиляди, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позовават на министерството на здравеопазването.

Великобритания. Снимка АП/БТА

По данни до 17.00 ч по Гринуич на 24 април, за едно денонощие са починали 813 пациенти, с което общият брой на смъртните случаи достигна 20 319.Тези числа обаче не отразяват в реално време еволюцията на пандемията, защото според Оксфордския университет една трета от новите смъртни случаи в Англия датират от повече от една седмица, отбелязва АФП. Освен това в ежедневната сводка на властите за разпространението на коронавируса не се включват старческите домове, където според представители на сектора няколко хиляди възрастни хора са починали от COVID-19. Броят на потвърдените случаи на коронавирус във Великобритания достигна 148 377, след нови 4913 случая през последното денонощие.


19:28 ч.: Китай смекчава ограниченията за износ на медицински изделия

Китай ще разреши от утре износа на някои медицински продукти, стига те да са одобрени в страните, на които ще бъдат продавани, съобщи днес министерството на търговията в Пекин, цитирано от Ройтерс.

Китай. Снимка АП/БТА

Новото правило, което важи за най-различни свързани с коронавируса стоки като тестове, маски, защитно облекло, инфрачервени термометри и респиратори, премахва предишно ограничение, обявено в края на март.


19:04 ч.: Над 500 станаха жертвите на COVID-19 в Полша

Броят на починалите от COVID-19 в Полша надхвърли 500, съобщи днес здравното министерство, предаде ТАСС. От началото на коронавирусната епидемия в републиката /на 4 март/, са се заразили 11 273 души, а 524 са починали.

Полша. Снимка АП/БТА

Вчера беше регистриран най-големият брой смъртни случаи - починаха 40 души, включително 18-годишен пациент. В болниците понастоящем се намират над 2800 пациенти, около 87 хиляди души са под домашна карантина, а близо 30 хиляди - под епидемиологичен надзор. 


18:44 ч.: Португалците отпразнуваха 46-ата годишнина от Революцията на карамфилите, пеейки от прозорците

Португалците отпразнуваха днес 46-ата годишнина от Революцията на карамфилите, пеейки от прозорците, заради забраната на традиционните народни манифестации в условията на коронавирусната пандемия, съобщи Франс прес.

Мъж отбелязва Революцията на карамфилите с червен карамфил в ръка. Снимка АП/БТА

В 15.00 часа местно време многобройни бяха хората, които с червен карамфил в ръка и поздравявайки съседите си, запяха песента "Грандола вила морена" - символ на военния преврат от 25 април 1974 г., сложил край на 48 години фашистка диктатура и 13 години колониални войни - , а след това националния химн.


15:51 ч.: Броят на случаите на коронавирус в Нидерландия надхвърли 37 хиляди

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Нидерландия нарасна с 655 през последното денонощие и достигна 37 190, съобщиха здравните власти, цитирани от Ройтерс. Общият брой на починалите от Ковид-19 в страната достигна 4409 след като от вчера бяха регистрирани още 120 смъртни случаи. Данните от последните няколко дни показват, че приетите от правителството мерки срещу разпространяването на коронавируса работят, заяви Националният институт за здравеопазване и околна среда, предаде ТАСС.


15:19 ч.: Броят на жертвите на COVID-19 в Испания достигна 22 902, а на заразените - 223 759

Броят на жертвите на COVID-19 в Испания нарасна с 378 за последното денонощие и достигна 22 902, съобщиха испански медии, цитирани от Ройтерс и ТАСС. Вчера бе съобщено за 367 починали - най-ниския брой за 24 часа от един месец. Общият брой на заразените достигна 223 759, след като за едно денонощие бяха установени 3995 случая на коронавирус. От началото на епидемията са оздравели 95 708 пациенти.


12:26 ч.: СЗО отхвърли идеята за издаване на документи за имунитет срещу коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) отхвърли идеята за издаване на документи, удостоверяващи имунитет срещу коронавируса, предаде Асошиейтед прес. За момента няма доказателства, че тези, които са се възстановили от Ковид-19 и имат антитела са защитени от втора инфекция, подчерта организацията.


11:24 ч.: Пакистан облекчи мерките ограниченията срещу COVID-19

Пакистанското правителство удължи до 9 май срока на ограниченията, въведени заради коронавируса, но разреши подновяването на някои индустриални и търговски дейности при условие, че се спазват мерки за безопасност, предаде Ройтерс.

"Изолирането на случаите на заразяване и тези, които са били в контакт с тях ще подобри възможностите ни да се сдържаме болестта, като едновременно с това позволяваме на икономиката да функционира и на хората да намират работа", заяви Асад Умар, министър по планирането, който ръководи и националната организация за борба с коронавируса. "Предстоящият месец на Рамазана ще бъде от решаващо значение", добави той, като подчерта, че спазването на мерките за предотвратяване на разпространението на вируса ще позволи рестартирането на икономиката да продължи.


09:18 ч.: Индия обяви облекчаване на наложените заради коронавируса мерки

Индия обяви облекчаване на наложените заради коронавируса ограничителни мерки, засягащи 1,3 милиарда души, като разреши отварянето на някои магазини, предаде Асошиейтед прес. Квартални и самостоятелни магазини ще могат да отворят врати, ако служителите в тях носят предпазни маски и спазват социалната дистанция. Магазините в търговски центрове обаче остават затворени, добави вътрешното министерство. Облекчаването на ограниченията няма да е в сила в цялата страна. От обхвата на тези мерки се изключват стотиците райони, в които са въведени извънредни ограничителни мерки или има най-висока опасност от заразяване. Досега Индия е регистрирала над 24 500 случая на коронавируса и 775 смъртни случая.


08:45 ч.: Канада се оплака от 1 милион маски от Китай - били некачествени

Канадското правителство съобщи, че около един милион предпазни маски KN95, внесени от Китай, не отговорят на стандартите и затова не могат да бъдат разпределени за здравните работници, мобилизирани срещу разпространението на коронавируса, предаде Франс прес.Канадската агенция за обществено здравеопазване е установила около милион маски KN95, които не отговарят на спецификацията на правителството, каза говорител на министерството на здравеопазването, потвърждавайки медийни съобщения. Тези маски не са били разпределени в провинциите и териториите, участващи в борбата срещу коронавируса, уточни той. Маските KN95 са китайски модел, подобен на N95, който пък е сходен с предпазните средства FFP2, използвани в Европа.


06:54 ч.: Германската полиция разпръсна крайнодесен протест срещу мерките за изолация

Германската полиция разпръсна вчера малки групи крайнодесни екстремисти в източния град Кемниц, които се събраха в нарушение на съдебно решение, че протести не може да се провеждат заради пандемията от коронавирус, предаде ДПА. Полицейски говорител каза, че операцията е продължила и в късните часове. По-рано вчера второинстанционен съд в провинция Саксония постанови, че градските власти в Кемниц не са длъжни да издават разрешение на групата, за да демонстрира, тъй като протестите са забранени, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Групата "Про Кемниц" беше внесла искане за демонстрация с 500 участници срещу мерките за изолация. Градската управа отказа, обаче първоинстанционен съд се произнесе, че протестът може да се състои, но само с 15 участници.


05:55 ч.: Ройтерс: Китай се опитал да блокира доклад на ЕС, който обвинява Пекин, че разпространява дезинформация

Китай се е опитал да блокира доклад на Европейския съюз, в който се казва, че Пекин е разпространявал дезинформации за заразата от коронавирус. Това казват четири източника и се вижда и от дипломатическа кореспонденция, с която Ройтерс се е запознал. Докладът впоследствие е разпространен, макар че някои критики срещу китайското правителство са били преформулирани или премахнати - признак за опита на Брюксел да балансира в период, когато заразата от коронавирус обърква международните отношения. Говорителка та ЕС каза, че "никога не коментираме съдържанието или предполагаемото съдържание на вътрешни дипломатически контакти и комуникации с нашите партньори от други държави". Друг високопоставен представител на ЕС посочи, че докладът за дезинформацията е бил публикуван както обикновено и отрече част от него да е била смекчена. Четири дипломатически източници казаха за Ройтерс, че първоначално докладът трябвало да излезе на 21 април, но бил забавен, след като високопоставени китайски представители научили за съдържанието му от предварителна информация на изданието "Политико".


02:09 ч.: Китай изпрати лекари, за да консултират Ким Чен Ун. Слуховете за влошеното здраве на диктатора се засилват

Китай е изпратил в Северна Корея екип, който включва и медицински специалисти, за да консултира севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщиха три запознати източника, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Ким Чен Ун. Снимка АП/БТА

Пътуването на китайските лекари и високопоставени лица става на фона на противоречиви съобщения за здравословното състояние на лидера на КНДР. Делегацията, начело с висш представител от комисията за връзки с чужбина на китайската комунистическа партия, е отпътувала от Пекин за КНДР в четвъртък. Базираният в Сеул сайт "Дейли Ен Кей" (Daily NK) съобщи по-рано тази седмица, че Ким се възстановява след претърпяна на 12 април сърдечно-съдова процедура, позовавайки се на неназован източник в Северна Корея.


01:40 ч.: В аржентински затвор избухна бунт заради страх от коронавирус

Заради страхове, че ще се заразят с коронавирус, лишени от свобода в затвор в столицата на Аржентина вчера протестираха срещу хигиенните условия, предаде ДПА. Излежаващите присъди в затвор в квартал "Вила девото" на Буенос Айрес подпалиха дюшеци и хвърляха камъни, столове и метални предмети от покрива на сградата срещу полицаите около нея, се вижда на кадри, излъчени по телевизия ТN. На транспарант беше написано "Отказваме да умрем в затвора". В резултат на сблъсъците са пострадали 11 служители на съдебна охрана. Затворниците настояваха да бъдат въведени мерки за сигурност в мястото за задържане, за да се предотврати разпространението на коронавирус. Те искаха още затворници от рискови групи да бъдат прехвърлени към домашен арест.
На кадри, излъчени по телевизия "Тодо нотисиас", се виждат затворници на покрива на сградата и се чуват изстрели.


00:15 ч.: Арменците почетоха по нетрадиционен начин загиналите от арменския геноцид преди 105 години

Арменците отбелязаха с текстови послания и фенерчетата на мобилните си телефони 105-ата годишнина от масовото избиване на техни сънародници в Османската империя.

Свещеници от Армения отбелязват жертвите на Арменския геноцид. Снимка АП/БТА

Ограниченията, наложени заради коронавируса, ги принудиха да се откажат от традиционния си мемориален поход за случая, предаде Ройтерс. Ереван, който определя убийствата на арменци през 1915 година в границите на днешна Турция като геноцид, традиционно отбелязва годишнината с факелни шествия до мемориала, издигнат на висок хълм. Тази квалификация на трагичните събития от 1915-а и паметните церемонии гневят Турция, която отрича убийствата да са били систематично организирани и да представляват геноцид, като оспорва и броя на жертвите. Правителството на Армения призова гражданите си да не излизат навън днес заради карантината, а вместо това да изпращат есемеси, които да бъдат светлинно прожектирани върху колоните на мемориала. Снощи, в навечерието на годишнината, властите помолиха хората да изгасят осветлението в домовете си и да запалят свещ или фенерче на мобилния си телефон в посока към мемориала. Улиците и площадите също потънаха в мрак, докато църковните камбани биеха.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.